Thu. Sep 19th, 2024

Christophe Laporte heeft op grootse wijze zijn eerste Gent-Wevelgem gewonnen.

De Fransman van Jumbo-Visma kwam als eerste over de streep na een indrukwekkende koppeltijdrit van dik 50 kilometer met ploeggenoot Wout van Aert. De topfavoriet gunde zijn meesterknecht in Wevelgem de klassiekerzege.

Vanuit het vertrek in een Ieper was het duidelijk dat het voor de renners 260,9 zware kilometers zouden gaan worden. Het regende in West-Vlaanderen en dat hield ook de rest van de dag aan, naast de immer aanwezige wind. Al vroeg kozen vijf renners het ruime sop. Na een tegenaanval sloot onder anderen Greg van Avermaet aan en uiteindelijk wisten nog zes man de oversteek te maken. Zo zaten met Mike Teunissen en Elmar Reinders ook twee Nederlanders aan de kop van de koers, wanneer het peloton de teugels liet vieren. Alle hindernissen zouden pas in de laatste 100 kilometer volgen.

Met nog zo’n 80 kilometer te fietsen ontstond er voor het eerst echt een breuk in het peloton. Onder anderen Søren Kragh Andersen, Mads Pedersen, Matej Mohoric, Christophe Laporte en Nathan van Hooydonck kwamen terecht in een sterke achtervolgende groep. Anderhalve minuut werd hun voorsprong, maar na een paar inspanningen in het peloton kwam alles ook alweer snel samen. Daardoor zaten alle kanshebbers weer bij elkaar.

Geen van hen had echter een antwoord klaar toen Wout van Aert samen met Laporte de knuppel in het hoenderhok gooide. Op de tweede beklimming van de Kemmelberg liet het duo van Jumbo-Visma alles en iedereen staan en ze waren vertrokken voor een koppeltijdrit van zo’n 53 kilometer. Gestaag bouwde de Belgisch-Franse tandem de voorsprong op een machteloos peloton uit. Op de laatste keer de Kemmelberg, waar het zelfs Laporte even te veel werd, ging het gat door de grens van de minuut heen. Van Aert wachtte op de top en vanaf daar was het in één ruk op naar de finish in Wevelgem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *