Thu. Sep 19th, 2024

“Het was crazy.” Wat een wattages fietste Remco Evenepoel bij elkaar op de Jebel Hafeet. Dat bleek ook uit de klimtijd van de slotetappe van de UAE Tour. Hij dook onder Pogacars recordtijd uit 2022. Alleen ritwinnaar Adam Yates – wél met twee motors voor zich – deed dus nog beter.

Snoeihard ging het gisteren in de UAE Tour op de Jebel Hafeet. “Het was vanaf de voet vollen damp tot boven. Crazy, zei eindwinnaar Evenepoel na de finish. “Na twee kilometer zag ik op mijn wattagemeter dat we drie minuten lang meer dan 500 watt hadden getrapt.” Dat is zo’n 7 watt per kilogram lichaamsgewicht. Topniveau.

Dat blijkt ook uit andere cijfers. Namelijk de klimtijd. Yates reed 26’13” over de klim van 10,8 km aan 6,6 %. De snelste beklimming ooit. Vorig jaar had Tadej Pogacar nog 26’37” nodig. Ook Evenepoel dook onder de tijd van Tadej uit 2022 want klokte gisteren af op 26’23”. Maar wel dus tien tellen trager dan Yates.

Evenepoel: “Mijn eigen fout. Toen ik hoorde dat mijn dichtste belagers Bilbao en Plapp na de eerste aanval van Yates waren gelost, heb ik te gretig op kop gereden. Ik dacht: ‘Hoe meer afstand ik neem van die twee, hoe beter’. Mijn doel was het klassement, terwijl Yates vooral gebrand was op de ritzege. Hij mikte echter stiekem ook op het klassement en toen ik zag hoe hard hij wegsnelde van mij, schoot ik even paniek, maar hij heeft zich daar overschat, want in de slotkilometer kwam ik nog dichter, ondanks er voor hem twee motors reden. Ik had die motor ook graag gehad.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *