Thu. Sep 19th, 2024

De Jebel Jais heeft geen spektakel opgeleverd. Tussen de favorieten gebeurde er nauwelijks iets, Remco Evenepoel won wel op een overtuigende manier de sprint om plek twee en grijpt zo de leiderstrui. De ritzege was een prooi voor de Colombiaan Rubio.

“Nu moet ik vooral veilig proberen te blijven tot zondag”, aldus Evenepoel. Na een sprintersetappe en een ploegentijdrit waren de klimmers vandaag aan zet in de langste etappe van de UAE Tour. De aankomst lag op de top van Jebel Jais, 1.491 meter boven zeeniveau. Edward Planckaert en drie andere avonturiers kleurden de vlucht van de dag. Onze landgenoot pakte beide tussensprints, missie geslaagd. Dat medevluchter Lazkano op 50 kilometer van de streep voor een solo koos, deerde hem dan ook niet.

Ook het peloton liet aanvankelijk begaan. De favorietenploegen controleerden, ook Evenepoel koerste attent mee voorin. Met een voorgift van 3’10” vatte Lazkano de slotklim aan. Met 21,1 km aan 5,4% gemiddeld geldt de Jebel Jais als een loper. Al zat het venijn wel in de staart met stroken boven de zeven procent en een piek van 9 procent.

Lang duurde het sprookje van Lazkano niet. Op 14 kilometer van de top was het einde verhaal voor de Spanjaard. De mannen van Team UAE leken de koers naar hun hand te willen zetten, maar het was Movistar dat daarin slaagde. De Colombiaan Rubio sprong weg op 10 kilometer van de streep en mocht ook zegevieren – een fijn verjaardagscadeau voor de 25-jarige. In de groep der favorieten kregen we geen enkele versnelling meer. Ook Evenepoel probeerde niets, al greep de wereldkampioen wel de leiderstrui dankzij zijn tweede plek op 14 seconden van de Colombiaanse winnaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *