Thu. Sep 19th, 2024

Eind december deed de wereldwielerbond UCI het hele puntensysteem op de schop. Dat puntensysteem bezegelde eind 2022 de degradatie van de Belgische wielerploeg uit de World Tour. Het nieuwe puntensysteem doet nu al vragen rijzen bij de planning van Lotto voor het seizoen 2023.

Kurt Van de Wouwer had zijn huiswerk goed gemaakt. Van de Wouwer is de nieuwe sportieve directeur van Lotto-DSTNY. In afwachting van de aanstelling van een nieuwe CEO — inmiddels viel de keuze op de Fransman Stéphane Heulot — legde Van de Wouwer de voorjaarskalender van de ploeg vast.

Toch bedankte Van de Wouwer voor een aantal van die wedstrijden, en wel hierom: “In functie van het puntensysteem en om ook in 2023 in aanmerking te komen voor een wildcard, willen we veel scoren in de kleinere koersen.”

Hij dacht in de eerste plaats aan de Giro. Liever dan drie weken in Italië te koersen, koos Van de Wouwer voor de Tro Bro Léon, de Vierdaagse van Duinkerke (een rittenkoers van zes dagen), het Circuit de Wallonie of nog de Antwerp Port Epic. Dat zijn zogenaamde 1.1-, 1.Pro- of 2.Pro-wedstrijden. Er was daar de voorbije jaren veel om te doen. Deze wedstrijden zijn lager geklasseerd, maar leverden wel veel punten op. Een voorbeeld: de Fransman Hugo Hofstetter won vorig jaar de Tro Bro Léon en kreeg daarvoor van de UCI 200 punten. Die dag won de Australiër Jai Hindley rit negen in de Giro (Isernia-Blockhaus) en dat leverde Hindley slechts 100 UCI-punten op.

Maar toen kwam het nieuws dat de UCI het hele puntensysteem heeft herdacht. Het komt erop neer dat vanaf 2023 meer punten te verdienen zijn in de WorldTour dan in de continentale kalender. Was de verhouding vorig jaar nog 50/50, dan is die voortaan 60/40 in het voordeel van de WorldTour.

In het geval van de Giro wil dat zeggen dat in elke etappe voortaan 772 punten te winnen vallen. Tot en met 2022 waren dat maar 176 punten per etappe. Punten in de drie grote rondes waren er tot 2022 in de rituitslag ook maar voor de plaatsen één tot vijf – vanaf dit jaar pikt ook de vijftiende renner in de rituitslag nog (2) punten mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *