Thu. Sep 19th, 2024

Zijn laatste WK-optreden werd er, niet alleen dankzij de trofee, één voor de geschiedenisboeken. De finale was voor Lionel Messi zijn 26ste match op een WK – een record. Dankzij zijn goals in die finale is de Argentijn ook de eerste ooit die scoort in élke WK-ronde.

Vanaf het eerste fluitsignaal was de WK-finale voor Lionel Messi al historisch. Met zijn 26ste optreden op een WK steekt hij Lothar Matthäus voorbij, die 25 wedstrijden op een WK bij elkaar voetbalde. Miroslav Klose kwam ook voor Duitsland tot 24 interlands op een mondiale eindronde. Cristiano Ronaldo is met 22 WK-duels de eerste nog actieve voetballer na Messi, al valt sterk te betwijfelen dat hij binnen 4 jaar nog deel uitmaakt van de Portugese selectie.

Alsof dát nog niet genoeg was, werd Messi met zijn openingsgoal in de finale tegen Frankrijk ook de allereerste speler die in élke ronde van een WK heeft gescoord. En zeggen dat Messi tot voor dit toernooi nog nooit een doelpunt in een knock-outduel op een WK had gemaakt. Het zet zijn impact in Qatar, met 7 goals en 3 assists, nog meer in de verf.

Topschutter aller tijden van het WK zal Messi niet worden, daar spant Miroslav Klose met 16 goals nog altijd de kroon. Messi staat op 13 doelpunten, waarmee hij wel topscorer aller tijden van Argentinië op het WK is. De aanvaller van PSG zit momenteel aan 8 assists op de 5 WK’s waar hij aan meedeed.

De finale in Qatar is overigens de 172ste interland voor Messi. Hij maakte tot dusver 98 doelpunten voor zijn land, met zijn twee doelpunten in de finale als meest recente en meest historische. Messi treedt in de voetsporen van legendes Mario Kempes en Diego Maradona, die Argentinië respectievelijk in 1978 en 1986 wereldkampioen maakten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *