Thu. Sep 19th, 2024

Cultuur of gebrek aan respect? Er is veel te doen rond de dansjes van Brazilië na elke goal op het WK voetbal. Analist Roy Keane vindt het respectloos, zeker als ook bondscoach Tite de heupen begint los te gooien. “Spontaan is het niet”, stelt onze analist Jan Mulder, die ook wijst naar het commerciële belang ervan op sociale media. “Elk momentje levert Neymar een miljoen euro op.”

Roy Keane (51), jarenlang aanvoerder van Manchester United en 66-voudig Iers international, vindt het maar niets. “Ik kan niet geloven wat ik zie”, vertelt hij in zijn rol als analist bij het Engelse ITV. “Ik heb nog nooit zoveel dansjes gezien. Het lijkt wel alsof ik naar ‘Strictly Come Dancing’ (een dansshow op de Britse televisie, red.) aan het kijken ben. Ik weet wel dat dansen cultureel ingebakken zit bij die Brazilianen, maar ik vind het respectloos tegenover de tegenstander. Dat je het bij de eerste goal doet, oké. Maar ze doen het keer op keer. En dan komt de bondscoach ook nog eens fijntjes meedoen. Neen, blij kan ik hier niet om zijn.” Graeme Souness (69), op zijn beurt een Schotse legende, geeft ruggensteun aan Keane. “Het is slechts een kwestie van tijd voor een Braziliaan middendoor wordt gestampt.”

Raphinha reageerde gisteravond kort, maar duidelijk op de uitspraken van Keane. “Jammer voor de personen die het niet leuk vinden, maar we blijven het doen.”

Bondscoach Tite nam uitgebreid zijn tijd om in het verweer te gaan. “Veel spelers in onze ploeg zijn nog erg jong. Ik probeer een beetje hun taal te spreken. Je moet echt lezen hoe je die bewegingen moet maken. Het draait allemaal om goed luisteren. Maar ik ben voorzichtig, want ik besef dat er altijd ‘slechteriken’ zijn die het zullen opvatten als een gebrek aan respect. Daarom zei ik ook tegen mijn spelers dat ze me een beetje moesten verstoppen tijdens het dansje. Ik wilde niet dat het een andere interpretatie zou krijgen dan louter het vieren van een goal. Ik heb telkens heel veel respect voor de tegenstander. Zeker voor Paulo Bento.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *