Thu. Sep 19th, 2024

Frankrijk heeft zich als eerste land geplaatst voor de achtste finales. Met een duurbevochten maar oververdiende zege tegen Denemarken, dankzij twee doelpunten van Kylian Mbappé, blijft de regerende wereldkampioen dus op het goede spoor om zichzelf op de erelijst op te volgen. Denemarken is verplicht de slotmatch tegen Australië te winnen om zich alsnog te kwalificeren voor de tweede ronde.

Een uur lang was Frankrijk heer en meester tegen zijn zwart beest Denemarken, dat in 2022 al twee keer van de wereldkampioen had gewonnen. De Haantjes verzuimden evenwel de klus voor de pauze te klaren. Doelman Kasper Schmeichel stond bij momenten in een schietkraam, maar hield Griezmann met een fantastische voetveeg bij de grootste Franse kans van de voorsprong af. Na een rustig vierde kwartier was het uiteindelijk Kylian Mbappé die voor de verdiende en logische Franse voorsprong zorgde. Een fantastische dubbelpas met de opgerukte linksback Théo Hernandez ging aan de openingsgoal vooraf.

De koude douche volgde evenwel snel. Denemarken dwong een hoekschop af, en die werd door Andreas Christensen snoeihard voorbij Hugo Lloris gebuffeld. Uitgerekend Christensen, die vroeg in de wedstrijd aan een rode kaart was ontsnapt toen hij Mbappé op volle snelheid onderuit trok, zorgde bij de eerste Deense bal tussen de palen voor de gelijkmaker. Daarna was het even bibberen voor Frankrijk, dat een kaars mocht branden voor zijn aanvoerder in doel. Lloris keerde een dichte knal van Lindström.

Uiteindelijk trok Frankrijk toch verdiend het laken naar zich toe. Opnieuw was het Mbappé die met zijn tweede doelpunt van de avond, zijn derde op dit WK, het verschil maakte. Op een gemeten voorzet van Griezmann kwam Mbappé aan de tweede paal opduiken om met de dij de winnende goal binnen te duwen. Mbappé wordt meteen de voorlopige topschutter van dit WK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *