Racing Genk heeft een schikking met de fiscus getroffen. De koploper in de Jupiler Pro League en de belastingdienst waren het al enige tijd oneens over het vzw-statuut van de club en de te betalen vennootschapsbelasting. Genk betaalt nu uiteindelijk een bedrag van 14 miljoen euro. “We kunnen leven met de nieuwe realiteit”, zegt voorzitter Peter Croonen.
De jaarlijkse Algemene Vergadering van Racing Genk vond maandagavond plaats. De Limburgers presenteerden er een recordomzet van 92,7 miljoen euro, met name door de 46 miljoen euro winst die ze boekten op de transfermarkt. Nog opvallender: er werd aangekondigd dat de club een schikking met de fiscus heeft getroffen. Genk maakt 14 miljoen euro aan FOD Financiën over.
Daarmee komt er een einde aan een technische discussie die al enige tijd woedde en als een zwaard van Damocles boven de club hing. Omdat Genk georganiseerd is als een vzw (vereniging zonder winstoogmerk) betaalde het slechts een beperkte rechtspersonenbelasting in plaats van de vennootschapsbelasting, die 25 procent op de totale winst bedraagt. De BBI (Bijzondere Belastinginspectie) stelde dat de club ondanks haar juridisch statuut toch onderworpen moest worden aan de vennootschapsbelasting. Iets dat Genk altijd heeft aangevochten.
Op de jaarrekening van vorig jaar bleek dat die vordering – zeg maar de boete van de fiscus – al was opgelopen tot 39,4 miljoen euro. Finaal blijft het dus bij (een nog steeds een aanzienlijke) 14 miljoen euro, waarmee ook alle fiscale schulden tot en met het voorbije seizoen betaald en afgerond zijn. Dat bedrag is inclusief de heffingen die de BBI nog vroeg voor Propere Handen.
Voorzitter Peter Croonen spreekt van “een belangrijk akkoord”. “We hadden het bedrag uiteraard liever niet betaald, maar dat neemt niet weg dat er een latent probleem definitief verdwenen is. We kunnen leven met deze nieuwe realiteit.”