Thu. Sep 19th, 2024

Daar sta je dan, met het vingertje op de mond om racistische fans het zwijgen op te leggen. Zijn explosie na de verdiende gelijkmaker in de bekermatch op Juventus bekocht Romelu Lukaku met een tweede gele kaart.

Op 2 september 2019 maakte Romelu Lukaku op Cagliari voor het eerst kennis met de racistische kantjes van een tiental supporters. Hij kreeg toen bij een strafschop oerwoudgeluiden naar het hoofd.

Die hoorde hij dinsdagavond in de halve finale van de Coppa Italia op Juventus opnieuw. Lukaku vierde de gelijkmaker van op de stip (1-1) op zijn nieuwe manier: handje saluerend tegen de slaap en vingertje voor de mond.

Racistische gezangen dus, zo bleek uit video’s die na de match pas opdoken op sociale media. Ref Davide Massa had die in ieder geval niet meegekregen toen hij een verbouwereerde Lukaku een tweede gele kaart onder de neus duwde.

“De geschiedenis herhaalt zich”, schrijft Lukaku op Instagram. “Ik heb dit meegemaakt in 2019. En in 2023 opnieuw. Ik hoop dat de liga echt stappen onderneemt – voor echt dit keer. Want van deze prachtige sport zou iedereen moeten kunnen genieten. Bedankt iedereen voor de steunberichten. F*ck racisme.”

Kylian Mbappé reageerde met een hartje op de post van Lukaku. Net als Courtois, Balotelli en tientalle andere (ex)-voetballers. Radja Nainggolan postte rollende spierballen.

Hij is een voorvechter tegen racisme en zwijgt niet langer. Roc Nation, het commercieel bureau dat zijn zaken behartigt, sprong hem bij met een statement. “De racistische opmerkingen richting Lukaku door de Juventus-fans waren verachtelijk en kunnen niet worden aanvaard”, schrijft voorzitter Michael Yormark.

“Romelu verdient verontschuldigingen van Juventus. Lukaku krijgt uit alle hoeken steun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *