Thu. Sep 19th, 2024

Normaal gezien zou Sir Bradley Wiggins het startschot van zijn geliefde Zesdaagse hebben gegeven dinsdag, maar de Brit gaf forfait door “tv-verplichtingen”. Mogelijk zit er meer achter zijn afwezigheid, want de voormalige Tour-winnaar zou een schadeclaim van minstens 1,4 miljoen euro boven het hoofd hangen.

“Wiggo”. Een mens gebruikt die term niet zomaar. De merknaam is net als “Bradley Wiggins” en “Wiggins” onderdeel van Wiggins Rights Limited. Het is één van de twee bedrijven die de Britse Tourwinnaar van 2012 in de loop der jaren stichtte om zijn financiën van zijn professionele activiteiten te beheren. Podcasts, acte de présences, fietskledinglijnen: allemaal vallen ze onder Wiggins Rights Limited. Dat bedrijf – dat in 2020 failliet ging – heeft volgens Cycling Weekly nu nog zo’n 745.000 euro aan schulden openstaan. Een bedrag dat zelfs nog kan oplopen tot 1,15 miljoen euro, maar dat betwist de voormalig werelduurrecordhouder voorlopig.

De tweede onderneming – New Team Cycling Limited – is Wiggins’ eigen team dat hij in 2015 oprichtte. Herinner u zich nog hoe bijvoorbeeld Tom Pidcock voor de ploeg uitkwam voor zijn periode bij Ineos-Grenadiers. Wel, ook New Team Cycling Limited ging in 2020 in vereffening. De ploeg bestaat niet meer en heeft op dit moment ook nog 670.000 euro aan schulden openstaan. Samen met de minstens 745.000 euro aan schulden voor Wiggins Rights Limited komt dat op een totale schuldenberg van ruim 1,4 miljoen euro.

In totaal zouden zich 14 schuldeisers sinds 2020 gemeld hebben. Wiggins valt momenteel onder Individual Voluntary Arrangement (IVA), dat is een regeling die in Groot-Brittannië getroffen wordt om schulden bij faillissementen te regelen. Wiggins verkocht zo bijvoorbeeld al een stuk eigendom ter waarde van 687.000 euro. Ook fietsen en motoren van New Team Cycling Limited komen in aanmerking, maar… die zijn volgens Wiggins gestolen en onderwerp van politieonderzoek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *